2008. december 10., szerda

Tonhal

A tonhal tartalmazza az összes vitamint, amire az embernek a helyes táplálkozás betartásához szüksége van. Sok omega 3 zsírsavat és zsírban oldódó A és D vitamint tartalmaz.
Az Omega-3 zsírsavak szervezetünkben igen fontos biológiai funkciót töltenek be. Kritikus szerepet játszanak az immun-, és az idegrendszer működésében, valamint a koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével hozzájárulnak a szív-és érrendszer egészségéhez. Esszenciális zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, így az egészséges táplálkozással kell biztosítani bevitelüket. A sötét leveles zöldségek, a diófélék, a lenmag és lenolaj, valamint a hidegvízi halfajták, mint például a lazac, pisztráng, szardínia vagy a tonhal a leggazdagabb Omega-3 források.

A konzerv tonhal?
Ha tehetjük, inkább frissen szerezzük be. A konzervek tartósítószert tartalmaznak, nem beszélve a fém dobozról, amiben tárolják. Mint minden más ételnél, ennél is a friss a legjobb. Elég káros anyagot viszünk be így is a szervezetünkbe, amit nem tudunk elkerülni. Törekedjünk rá, hogy legalább minél kevesebb legyen a mesterséges anyag.

Előkészítése:
A vastag tonhalszeleteket alaposan mossuk meg, majd egy papír segítségével töröljük szárazra. Ezután sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Forró serpenyőben kevés olivaolajon oldalanként 3-3 percig süssük. Akkor a legjobb, ha a belseje rózsaszín marad. Friss salátával olivaolajos citromos dresszinggel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: