2008. december 4., csütörtök

Barnarizs



A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.


Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.

Elkészítés:

Fontos! Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Bármilyen gabona megvásárlásakor fő szempont legyen, hogy az vegyszermentes, azaz ellenőrzött bio termelésből származzon.

Nincsenek megjegyzések: