2008. november 20., csütörtök

Indiai citromfű



Nyugat-indiai citromfű, indiai citromfű, citromos fűszercirok, teve-fűlemongrass
Erős citromillatú, évelő fűféle. Legkönnyebben a gyökérgumók elválasztásával szaporítható. Kedveli a gazdag termőtalajt és a napos helyeket. Nem viseli el a hideg, csípős szelet.
A "lemon grass" a sásfélék családjába tartozik és Ázsia-szerte, valamint az USA-ban is termesztik (a legtöbbet Floridában). Hosszúkás lándzsaszerű levelei vannak és mind a levelek, mind a szár erőteljesen rostos. A növény alsó része nagyon világos színű, hasonlóan a zöldhagymáéhoz. Hozzájuthatunk apróra vágva, vagy porítva és szárítva is néhány ázsiai piacon. A "lemon grass" az egyik legjobban megkülönböztethető íz a thai és vietnami konyhában, citromos ízt kölcsönöz a curryknek és a sült ételeknek, valamint a klasszikus thai levesnek, a Tom Ka Gai-nak. Felhasználásakor vágjuk le az elszáradt hajtásait a növény külső részéről, hogy így tárjuk fel a belső, zöld növényi részeket. Vágjuk keresztbe a növény erezetét nagyon vékony szeletkékre a kevergetve vokban, serpenyőben sütött ételekhez. Néhány leveshez egyszerűen zúzzuk kissé össze egy fakalapács segítségével, hogy ezzel megpuhítsuk és felszabadítsuk az ízeit, majd az egészet tegyük a készülő ételhez.
Megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket. A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A-vitaminban, de fertőzés gátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzés gátlóként zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok alapanyaga és aromaterápiás olaj is.

Nincsenek megjegyzések: