2008. november 20., csütörtök

Cukkini




A cukkini tápanyagban különösen gazdag, annak ellenére, hogy tulajdonképpen éretlen állapotban szedik le. Az értékes tápanyagok legnagyobb része közvetlenül a héja alatt található, ezért a cukkinit nem is szokták meghámozni, elegendő alaposan megmosni. Érdemesebb a kisebb darabakokat választanunk. Ezek magasabb koncentrációban tartalmaznak olyan értékes anyagokat, mint a C-vitamin, K-vitamin és B-vitaminok. A cukkini további értékes tápanyagai között találhatóak másodlagos növényi anyagok, különböző karotinoidok, ásványi anyagok, valamint főleg kálium és vas. A cukkini tartalmaz még igen egészséges nyákszerű és keserű anyagokat is.Kalóriaszegény és könnyen emészthető zöldségként a cukkini ideális alapanyag diétás ételekhez, illetve gyerekek valamint betegek számára. A cukkini igazán sokoldalú alapanyag. Az étlapon megtalálhatjuk levesek, elő- és főételek, ugyanakkor köret vagy akár desszert formájában is.

Mi van a cukkiniben – mire jó?

B1-vitamin: „erős idegekről”, valamint jó vérkeringésről gondoskodik; fontos az energiaháztartás számára, sportolás vagy betegség esetén nagy szükség van rá.
K-vitamin: A csontképzésben és a véralvadásban játszik fontos szerepet.
Nyákszerű és keserű anyagok: A béltevékenységet, a stabil bélflóra kialakulását segítik elő, erősítik az immunrendszert; erősítik a májat és az epét.

Nincsenek megjegyzések: