A ma divatos cukorpótló, az aspartám nem kémiai anyagból, hanem két aminosavból áll, ezért nevezik "természetesnek". A szacharinhoz hasonlóan szintetikus édesítőszer, ám mégis lebomlik és emiatt ellenőrizhetetlenné válik. A gyártók és forgalmazók állítják, hogy veszélytelen anyag, az Európai Unióban 1994 óta forgalmazható, 2001-ben a bolognai Ramazzini intézet patkányai azonban belehaltak az aszpartám fogyasztásába. Olasz kutatások bizonyítják, hogy rákkeltő vegyület. Eredményeik figyelmeztetésként felkerültek a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapjára is. Az élelmiszereken nem tüntetik fel, hogy azok édesítőszerrel készülnek, legfeljebb az E951-es szám utal arra, hogy aszpartámot tartalmaznak.
Meggyes mákos muffin
-
*Hozzávalók (12 darabhoz): *15 dkg margarin, 15 dkg barna cukor, 1
vaníliarúd, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 db tojás, 6 dkg durum liszt, 6
dkg fehér lisz...
13 éve
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése