2008. október 17., péntek

Édesítőszer

Cukorpótló E951


A ma divatos cukorpótló, az aspartám nem kémiai anyagból, hanem két aminosavból áll, ezért nevezik "természetesnek". A szacharinhoz hasonlóan szintetikus édesítőszer, ám mégis lebomlik és emiatt ellenőrizhetetlenné válik. A gyártók és forgalmazók állítják, hogy veszélytelen anyag, az Európai Unióban 1994 óta forgalmazható, 2001-ben a bolognai Ramazzini intézet patkányai azonban belehaltak az aszpartám fogyasztásába. Olasz kutatások bizonyítják, hogy rákkeltő vegyület. Eredményeik figyelmeztetésként felkerültek a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapjára is. Az élelmiszereken nem tüntetik fel, hogy azok édesítőszerrel készülnek, legfeljebb az E951-es szám utal arra, hogy aszpartámot tartalmaznak.

Nincsenek megjegyzések: