2008. október 17., péntek

Cukor

Hogy miért nem szeretjük?

Mert csak a rossz marad a cukorrépából nyert léből. Hiszen a cukorrépát felszeletelik, majd kilúgozzák, és az így kapott levet mésszel tisztítják. Ezt szűrés, savas fehérítés, majd bepárlás és vákuumos főzés követi a cukor kristályosodásáig. A kapott nyersanyagot finomítják, majd újabb fehérítés következik, ehhez kénsavat használnak, majd újabb szűrés, kristályosító bepárlás után mehet is a zacskóba a kristálycukor. A baj az, hogy a nem túl kíméletes technika a répából szó szerint kilúgozza az összes vitamint, ásványi sót, nyomelemet, enzimet, telítetlen zsírsavakat, rostos anyagot. Marad az édes íz, és a szacharóz nevű egyszerű szénhidrát, vagyis a cukor semmilyen egészséges anyagot nem tartalmaz. Sőt lassan, de annál biztosabban rongálja a szervezetünket ez a fehér méreg.

Nincsenek megjegyzések: