2008. december 20., szombat

Vérnarancs



A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.


A Moro félvérnarancs, elsősorban Olaszországban termesztik. Sötétvörös gyümölcshúsa savanykás-édes. Kevés magja, durván érdes héja van.A Salustianas lágy és nagyon édes gyümölcs.A Sanguinelli igazi vérnarancs, spanyol és szicíliai földön termesztik. Kívül-belül jellegzetesen sötétvörös, erőteljes íze, kevés magja van.

Nincsenek megjegyzések: