2008. november 20., csütörtök

Spárga



Folsav és C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, hiszen 20 dkg belőle, ami kb. egy adagnak felel meg, egy felnőtt napi szükségletének felét, ugyanezen mennyiség az E-vitamin és a vas szükséglet ötödét fedezi. Miért fontos az E-vitamin? Tudnunk kell, hogy antioxidáns hatású, ezzel megakadályozza, hogy oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telített zsírsavai károsodjanak. A C-vitamin elengedhetetlen a bőr, a csontok, porcok, a fogak az íny egészségének megőrzéséhez, a sebgyógyulási folyamatokban, a vas felszívódásának menetében. Tehát ezáltal a spárgában található vas is jobban tud hasznosulni! A folsav pedig a sejtosztódáshoz, a fehérjék, valamint a vér oxigénszállító fehérjéjének, a haemoglobinnak képzéséhez szükséges. Ehhez az utóbbi folyamathoz pedig a vas is elengedhetetlen!


Értékes a B vitamin tartalma is, főleg a B1, és a B2 vitaminról van itt szó. Ami pedig kalóriatartalmát illeti: ez igen alacsony, 10 dkg pontosan 25 kcal-t tartalmaz!! Nem semmi, igaz, főleg ha fogyókúránkra gondolunk, ugye?


A spárgának vízhajtó hatása van, ezért fogyasztása mellett szükséges ügyelni a megfelelő folyadékbevitele, aminek napi mennyisége 2-3 liter legyen. Kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával szervezetünk is könnyebben szabadul meg a felhalmozódott káros anyagoktól!


A spárga fajtái:


Fehérfejű spárga: Ezt a fajtát szedik legkorábban, még a földből való kibújás előtt.

Lila fejű, vagy francia spárga: íze jellegzetesen erősebb, mint fehérfejű rokonáé.

Zöldspárga: sokak szerint a legfinomabb ízű, ezen kívül vitaminokban is a leggazdagabb.


Akkor kell leszedni, amikor az egész növény már kibújt a földből.Fogyasztható frissen, de hozzájuthatunk a boltok polcairól lefagyasztva, üveges vagy dobozos konzervként. Készíthetünk belőle levest, köretet, de akár salátát is.

Nincsenek megjegyzések: