2008. november 19., szerda

Lazackaviár

A kaviárt egy módon szabad fogyasztani: főzés nélkül, hidegen tálalva. Az ideális hőmérséklet megőrzése érdekében a kaviárt kis tálkákba helyezik, amit egy nagyobb, jéggel teli tálra helyeznek. Kísérőként citromot, vajat, pirítóst kínálnak hozzá. A kaviár mellé nélkülözhetetlen a jéghideg vodka vagy a hűvös pezsgő.

A lazackaviárnak manapság nagy divatja van a szusi miatt, ezért sokszor ennél is olcsóbb. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy termék különböző fantázianévvel és lazackaviár megnevezéssel kerül forgalomba annak ellenére, hogy nem azt tartalmazza, mint ami rá van írva, és ez csak az összetevők listájából derül ki.

A pisztráng és a lazac kaviárjából 50 gramm Magyarországon körülbelül 1000-1300 forintért szerezhető meg. A pisztráng- és a lazackaviár nagy szemű, egy szem - vagy még inkább: egy golyócska - már valóban észrevehető a szájban, szétroppantása nagyobb élvezet nyújt mint az aprószemű nyúlhalkaviáré. Ez a fajta is elterjedtnek számít, a nagyobb üzletekben és egyes hipermarketekben megtalálható. A nyúlhal kaviárja 600-700 forintba kerül dobozonként.

A kereskedelemben az aprószemű halikrát capelin kaviárnak nevezik, átlagos dobozonkénti ára 300-400 forint körül változik üzletektől függően (egy doboz 50 grammot jelent). A capelin minden esetben mesterséges színezékkel kerül a polcokra, az apróbb szemek pedig a rutinos kaviárfogyasztó számára nem jelentenek olyan ízélményt, mint a nagyobbak. Sokan a capelint épp "mákszemnyi" mérete miatt nem vásárolják.

A forgalom zömét, mintegy 60-70 százalékát tehát az aprószemű capelin teszi ki, 10-15 százalék körül lehet a nyúlhalkaviár része, míg a fennmaradó töredéket a lazac és a pisztráng teszi ki, ezalatt a tokhal ikrája nem, vagy csak nagyon ritkán található meg a boltokban, holott sokan a kaviárt a legutóbbi csemegével azonosítják.

Nincsenek megjegyzések: