2008. november 20., csütörtök

Karfiol



A mai termesztett formája a legkésőbb kialakult káposztafélék egyike. Kiváló az étrendi hatása, 50-80 mg/100 g C-vitamin, és jelentős B1-ésB2 vitamin tartalma teszi érdekessé. Elkészítése egyszerű, gyors, felhasználása sokoldalú. A modern konyha követelményeinek megfelel, és a kímélő étkezésben tökéletesen alkalmazható.

Aki hetente kétszer eszik brokkolit és karfiolt, az akár a felére csökkentheti a prosztatarák veszélyét - állapították meg amerikai kutatók. A karfiol fogyasztása 52, a brokkolié 45 százalékkal csökkenti a veszélyt.

A zöldségek közül messze a karfiol és a brokkoli a leghatásosabb a prosztatarák megelőzésében - állapították meg az amerikai Nemzeti Rákközpont kutatói, akik 2900 ezer olyan férfit vizsgáltak négy éven keresztül, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak.
Megállapították, hogy a brokkolit vagy karfiolt fogyasztó férfiak szervezetében sokkal lassabban terjed a rák. Bár mindkét zöldségféléről tudták korábban is, hogy segíti a rák megelőzését, azt csak most bizonyították be, hogy a prosztatarák ellen különösen hatásosak.


Nagy-Britanniában évente 32 ezer férfinál állapítanak meg prosztatarákot, és tízezren halnak bele a betegségbe - vagyis óránként több mint egy halálos áldozatot követel a kór. A betegek száma drámaian emelkedik a fejlett, jóléti országokban; Észak- és Nyugat-Európában az összes rákos megbetegedés 12 százaléka felett van a prosztatarákosok aránya. Magyarországon a negyedik leggyakoribb rákfajta.
A megbetegedés veszélye a korral nő - ötven év felett egyre gyakoribb. Némelyik prosztata-tumor lassan nő és ritkán képez áttételt, míg mások nagyon agresszíven fejlődnek.

Nincsenek megjegyzések: