2008. december 20., szombat

Narancs

A népgyógyászatban a narancs héja keserűolaj tartalmánál fogva elsősorban mint étvágyjavító és emésztést serkentő terjedt el, de gyomorhurut gyógyítására is ajánlották. Magáról a gyümölcsről úgy vélték, hogy jó szinte minden hörgő és asztmás betegségre, hatásos szíverősítő, a szervezetet felerősíti, kitisztítja, és a kóros soványságon is segít. A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség (6O-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.

A C-vitamin antioxidáns hatását melynek a szabadgyökök közömbösítésében van szerepe a kutatók régóta ismerik, de az csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának van a legerősebb ilyen irányú aktivitása, megelőzve a többi citrusfélét is. A gerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai (természetes védőhatást kifejtő növényi vegyületek) túl azon, hogy önmagukban is fontos antioxidánsnak számítanak, fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

A narancs antioxidánsai mérséklik a szabad gyökök káros hatásait, ezáltal segíthetnek bizonyos rákbetegségek megelőzésében. Megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétében a gyomorban nem képződnek rákkeltő nitrozaminok. Holland és svéd kutatók tanulmányai arról számolnak be, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye. Más felmérések szerint megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása a méhnyak, mellés tüdőrák kialakulásának valószínűségét is csökkenti. A citrusgyümölcsök leve jelentősen megnöveli még egy olyan enzim (GSHS-transzferáz) működését is, amely mérsékli az erősen rákkeltő anyagok hatásait. Pektin.

A narancs táplálkozástani szempontból hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, amely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint közvetett úton a májban történő koleszterinképződést, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, illetve diétás kezelésében is fontos szerepe van. Fontos hatása még a vastagbélben a rákkeltő anyagok megkötése, s ezáltal távozásuk felgyorsítása.

A narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha nem csak a kifacsart levét, hanem a kevésbé ízletes hártyával sőt a héjával együtt magát a gyümölcsöt fogyasztjuk. A C-vitamin mellett kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések: