2008. december 20., szombat

Lime


A savanyúcitrom vagy más néven trópusi citrom, a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó, a trópusi és szubtrópusi területeken sokfelé termesztett, kisebb fatermetű növényfaj. Magassága ritkán haladja meg az 5 m-t, metszés nélkül cserjetermetű marad. Ágai elterülők, szabálytalanok, vesszői rövidek, merevek és sűrűn tövisesek, levelei aprók. A levelek halványzöldek, apró, fehér virágai általában csoportosan fejlődnek. Termései 3-4 cm átmérőjűek, tojásdad vagy majdnem gömbölyű alakúak, csúcsukon apró kiemelkedés van. A termés héja vékony, éretten zöldessárga. Húsa lágy, lédús, sárgászöld és nagyon savanyú. A limának, mind a cukor-, mind savtartalma nagyobb a közönséges citroménál. Vannak citromsavban szegény változatai is, ezeket Egyiptomban és más trópusi országokban termesztik.
A savanyúcitrom őshazája feltehetően az indonéz szigetvilág vagy az ázsiai kontinens délkeleti része. Arab közvetítéssel került a Földközi-tenger keleti partvidékére és Afrikába Kr. u. 1000 körül. Európába a hazatérő keresztes lovagok vitték be a XII-XIII. században.
Amerika gyarmatosítása idején a lima, más citrusfélékkel együtt, hamar elterjedt a Karib-tengeri szigeteken, Mexikóban és Floridában.


A Magyarországon kevéssé ismert savanyúcitrom némely savanyúságok és savanyú mártások fő alapanyaga. A belőle készült vagy azzal ízesített üdítőitaloknak íze és illata határozottan különbözik a közönséges citromból készültekétől. Levét sűrítve, szárítva, fagyasztva vagy konzerv formájában tartósítják. A termés héjából a karibi térségben olajat préselnek.

Nincsenek megjegyzések: