
Energitartalom354 kcal, 1481 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk:
A kókuszdiót általában még éretlenül indítják útnak Európába. Ha éretlen a dió, akkor belsejében akár liternyi kókuszvíz is lehet, ezt a diót nem érdemes még feltörni. Az optimális az ha a dió belseje még rejt egy kevés vizet, ekkor a hús ugyanis már elég vastag, de még nincs kiszáradva.
Eltarthatóság, tárolás:
A már érett kókuszdió is 2-3 hétig megtartja magas élvezeti értékét, fontos azonban hogy szobahőmérsékleten tároljuk.
Előkészítés:
Nos ha egész kókuszdiót veszünk, akkor először keressük meg a dió azon végét, mely három lyukat rejt. Ezek közül a legnagyobb egy hegyes késsel könnyen kimetszhető és így hozzájuthatunk a még benne lévő édes nedűhöz. Szúrjunk bele szívószálat, vagy csepegtessük pohárba a frissítő italt. A hús kimetszése, már egy kicsit több munkát igényel. Legegyszerűbb és legelegánsabb módja, ha egy fűrésszel vágjuk ketté a gyümölcsöt, egy másik megoldás, ha kalapáccsal próbáljuk meg feldarabolni a kemény héjat.
Elkészítés, felhasználásA szárított kókuszt főleg süteményekhez használjuk. Ha frissen fogyasztjuk, tehetjük salátákba, de magában, főleg nyáron mennyei gyümölcs. A kókusztej, melyet gyakran összekevernek a kókuszvízzel nem más, mint a gyümölcshúsból nyert folyadék.
Vitaminok, ásványokTartalmaz magnéziumot, kimagasló mennyiségben kalciumot valamint cinket és vasat. Mindemellett igen fontos telítetlen zsírsav tartalma is, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Élettani hatásokA magas kalcium tartalma miatt a tej mellett szokták ajánlani, a gyermekek étrendjébe való beillesztését, kiváló csonterősítő hatása miatt. Jótékony hatása és energiatartalma miatt lábadozó betegeknek is ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése