2008. december 19., péntek

Kókusz

A kókuszdió külseje kezdetben szivacsos, rostos, hosszas, dinnyeforma. Színe fehér, aztán az érés során megbarnul és csontossá keményedik. Belseje eleinte édes folyadékot rejt (kókuszvíz), mely az érés előrehaladtával folyamatosan sűrűsödik és végül ebből alakul ki a gyümölcshús. A gyümölcs íze friss, enyhén dióra emlékeztető.

Energitartalom354 kcal, 1481 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk:

A kókuszdiót általában még éretlenül indítják útnak Európába. Ha éretlen a dió, akkor belsejében akár liternyi kókuszvíz is lehet, ezt a diót nem érdemes még feltörni. Az optimális az ha a dió belseje még rejt egy kevés vizet, ekkor a hús ugyanis már elég vastag, de még nincs kiszáradva.

Eltarthatóság, tárolás:

A már érett kókuszdió is 2-3 hétig megtartja magas élvezeti értékét, fontos azonban hogy szobahőmérsékleten tároljuk.

Előkészítés:

Nos ha egész kókuszdiót veszünk, akkor először keressük meg a dió azon végét, mely három lyukat rejt. Ezek közül a legnagyobb egy hegyes késsel könnyen kimetszhető és így hozzájuthatunk a még benne lévő édes nedűhöz. Szúrjunk bele szívószálat, vagy csepegtessük pohárba a frissítő italt. A hús kimetszése, már egy kicsit több munkát igényel. Legegyszerűbb és legelegánsabb módja, ha egy fűrésszel vágjuk ketté a gyümölcsöt, egy másik megoldás, ha kalapáccsal próbáljuk meg feldarabolni a kemény héjat.

Elkészítés, felhasználásA szárított kókuszt főleg süteményekhez használjuk. Ha frissen fogyasztjuk, tehetjük salátákba, de magában, főleg nyáron mennyei gyümölcs. A kókusztej, melyet gyakran összekevernek a kókuszvízzel nem más, mint a gyümölcshúsból nyert folyadék.
Vitaminok, ásványokTartalmaz magnéziumot, kimagasló mennyiségben kalciumot valamint cinket és vasat. Mindemellett igen fontos telítetlen zsírsav tartalma is, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Élettani hatásokA magas kalcium tartalma miatt a tej mellett szokták ajánlani, a gyermekek étrendjébe való beillesztését, kiváló csonterősítő hatása miatt. Jótékony hatása és energiatartalma miatt lábadozó betegeknek is ajánlott.

Nincsenek megjegyzések: