2008. november 7., péntek

Zöldborsó



A legmagasabb fehérjetartalmú zöldségnövényünk, és energiaértékét figyelembe véve a csemegekukoricával együtt a legszénhidrátdúsabb zöldségnövényünk is egyben. Figyelemre méltó B-vitamin-tartalmának következtében képes arra, hogy a B-vitamin-sorozatból hiányzó elemeket kipótolja, de magas ásványianyag-tartalma sem elhanyagolandó.


Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium, mint a kalcium. A zöldborsóban ez 1:1 arányban található, melynek köszönhetően nyersen fogyasztva jótékony hatással bír szervezetünkre. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból. Gyógyhatású az izmokra, az érrendszeri betegségekre, gyulladásra és emésztési rendellenességekre. A káliummal együtt, amiből szintén sok van a zöldborsóban, hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív-és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A zöldborsó magnézium-és mangántartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. A zöldborsólé fogyasztása enyhíti a belekben fellépő gyulladást és a gluten okozta emésztési problémákat, valamint elősegíti az emésztést. A jelen lévő A-vitamin következtében nemcsak az immunrendszer munkájára van pozitív hatással, hanem a gyulladásos folyamatok lefolyását is meggyorsítja. A zöldborsó segíti az emésztést és alaposan hozzájárul a serkentéséhez, a rostjával gyorsítja a belek perisztaltikáját, fogyasztásával a székrekedés is megszüntethető.

Nincsenek megjegyzések: